Fremgangsmåde
- Halver passionsfrugterne og skrab kernerne ud. Blend kerner og saft kort og sigt for at fjerne frøene.
- Pisk piskefløden til blødt skum og stil på køl.
- Pisk æggehviderne stive. Tilsæt sukker lidt ad gangen og pisk til en blank marengs.
- Vend passionsfrugtjuice forsigtigt i flødeskummet, og vend derefter marengsen i blandingen til en luftig skum.
- Forvarm ovnen til 180°C (varmluft 160°C).
- Bland finthakkede mandler, mel, smeltet smør og flormelis til en fast dej.
- Fordel dejen i tynde lag på en bageplade beklædt med bagepapir og tryk let ud til runde bunde (ca. 8 cm i diameter).
- Bag mandelbundene i ovnen i 10-12 minutter, til de er gyldne og sprøde. Lad dem køle helt af.
- Hak basilikumen groft. Kog vand og sukker op i en gryde, tilsæt basilikum og lad det simre i 5 minutter.
- Afkøl kompotten helt og server den frisk til passionsfrugtskummet og mandelbundene.
Variationer
- Erstat basilikumkompot med frisk mynte eller citronmelisse.
- Tilsæt lidt limeskal i passionsfrugtskummet for ekstra friskhed.
- Udskift mandelbunde med sprøde havrebunde for en anderledes tekstur.
Serveringsforslag
- Anret passionsfrugtskummet i små glas med en mandelbund i bunden og top med basilikumkompot.
- Pynt med friske basilikumblade og et drys flormelis.
Information
Opskriften opstod under en sommermiddag med venner, hvor ønsket var at lave en let og frisk dessert, der kunne imponere uden at være for kompliceret. Kombinationen af det bløde skum med passionsfrugt, sprøde mandelbunde og frisk basilikumkompot viste sig at ramme plet både visuelt og smagsmæssigt. Siden er retten blevet en favorit til festlige lejligheder og sommerhygge, hvor den både kan laves i forvejen og nemt serveres i portionsglas.
Oprindelse
Passionsfrugtskum er en moderne fortolkning af klassiske skum- og moussebaserede desserter, hvor eksotiske frugter som passionsfrugt bringes ind i det nordiske køkken. Kombinationen med sprøde nøddebunde er inspireret af traditionelle marengsbunde og småkager, der tilføjer tekstur og kontrast. Basilikumkompotten er en frisk twist, der understreger brugen af friske urter, som i stigende grad bliver populære i desserter internationalt, især i fusion mellem syrligt og aromatisk smag. Denne desserttype har vundet indpas i hjemmekøkkener og på caféer, hvor enkelhed og elegance vægtes højt.