Fremgangsmåde
- Forvarm ovnen til 200 °C (almindelig ovn).
- Skær fignerne halvt igennem på langs, men ikke helt igennem, så de stadig hænger sammen i bunden.
- Fordel de hakkede mandler i fignerne og dryp honning over hver figen.
- Sæt fignerne i et ovnfast fad og rist i ovnen i ca. 10 minutter, til de er bløde og let karamelliserede.
- Imens røres ricotta med fløde og vaniljesukker til en blød og cremet konsistens. Justér evt. med lidt citronsaft for friskhed.
- Tag fignerne ud af ovnen og lad dem køle let af.
- Anret fignerne på tallerkener, fordel ricottacremen ved siden af eller ovenpå, og dryp ekstra honning over.
- Pynt med frisk mynte og server straks.
Variationer
- Erstat mandler med hakkede valnødder eller pistacienødder.
- Tilsæt lidt kanel eller kardemomme til honningglazen for krydret smag.
- Server med et drys flormelis eller et par skefulde græsk yoghurt som alternativ til ricotta.
Serveringsforslag
- Server lune figner med cremen direkte fra fadet for en rustik effekt.
- Pynt med ekstra friske krydderurter som timian eller basilikum for en anderledes smagsnote.
- Server sammen med en kop stærk kaffe eller dessertvin.
Information
Opskriften stammer fra en hyggelig sommermiddag, hvor ønsket var en dessert, der kunne laves hurtigt og imponere uden meget besvær. Kombinationen af lune figner og blød ricottacreme blev hurtigt en favorit i familien, især fordi den balancerer sødt og friskt med sprødhed fra mandlerne. Den serveres ofte ved særlige lejligheder eller når der skal hygges ekstra om gæsterne.
Oprindelse
Brugen af figner i desserter har rødder i Middelhavsområdet, mens ricotta og honning ofte forbindes med italienske søde retter. I Danmark har man tilpasset denne kombination med lokale ingredienser som mandler og fokus på enkelhed og naturlige smage. Den mandleristede figen med honningglaze er en moderne fortolkning, der passer godt til danske spisevaner, hvor man sætter pris på sæsonens frugt og lette, cremede elementer.