Syrlig rabarbercrumble med ristede mandler og let vaniljeskum

Syrlig rabarbercrumble med ristede mandler og let vaniljeskum

Sprød crumble med syrlige rabarber, nøddeagtige mandler og blød vaniljeskum.

⏰ 45 min 🧑‍🍳 Nem 🍽 4 portioner 🔥 180 °C

Fremgangsmåde

  1. Forvarm ovnen til 180 °C varmluft.
  2. Skær rabarber i ca. 2 cm stykker og bland med sukker og vaniljesukker i en skål.
  3. Kom rabarberblandingen i fire ovnfaste portionsforme.
  4. Bland hvedemel, brunt sukker og koldt smør i en skål. Smuldr det sammen med fingrene til en grynet crumble.
  5. Fordel crumbledejen jævnt over rabarberne i formene.
  6. Bag i ovnen i ca. 25 minutter, til crumblet er gyldent og sprødt.
  7. Rist de hakkede mandler på en tør pande ved middel varme, til de er let gyldne og dufter nøddeagtigt. Lad dem køle af.
  8. Halver vaniljestangen og skrab kornene ud. Pisk fløden til let skum sammen med vaniljekornene.
  9. Tag crumbleformene ud af ovnen, drys med de ristede mandler og server straks med en skefuld vaniljeskum på toppen.
  10. Pynt eventuelt med lidt flormelis.

Variationer

  • Tilsæt revet ingefær til rabarberblandingen for ekstra friskhed.
  • Erstat mandler med hakkede valnødder eller hasselnødder.
  • Server med en kugle vaniljeis i stedet for vaniljeskum.

Serveringsforslag

  • Server crumble lun med friskpisket vaniljeskum.
  • Pynt med en kvist frisk mynte eller lidt revet citronskal for ekstra farve og aroma.

Information

I min familie har rabarbercrumble altid været en sommerfavorit, især når de første rabarber i haven er klar til høst. Min mormor lavede ofte denne dessert til os, og jeg elsker den hyggelige stemning, der opstår, når vi sidder sammen om en lun crumble med frisk vaniljeskum. At riste mandlerne ovenpå er en lille ekstra detalje, som min mor tilføjede for at gøre retten mere sprød og smagfuld. Opskriften er blevet en fast del af vores sommertraditioner og bringer altid gode minder frem.

Oprindelse

Rabarbercrumble har rødder i det nordiske køkken, hvor brugen af syrlige bær og frugter i simple bagværk er udbredt. Den engelske crumble blev introduceret i Danmark midt i det 20. århundrede og har siden fundet vej til mange hjem som en nem og hurtig måde at tilberede sæsonens råvarer på. Kombinationen med ristede mandler er en nyere tilføjelse, der tilfører en ekstra smagsdimension og sprødhed. Vaniljeskum som topping er et klassisk dansk alternativ til is eller flødeskum, som giver en let og luftig kontrast til den varme crumble.

Relaterede opskrifter