Fremgangsmåde
- Forvarm ovnen til 180 °C varmluft.
- Smuldr koldt smør i melet og flormelisen, til massen ligner groft sand.
- Tilsæt æg og saml hurtigt dejen uden at overarbejde den.
- Pres dejen ud i en smurt tærteform (ca. 24 cm) og prik bunden med en gaffel.
- Forbag tærtebunden i 12 minutter, til let gylden.
- Skræl og skær pærerne i tynde både, bland med sukker, kanel og vaniljesukker.
- Fordel pærerne jævnt på den forbagte bund.
- Pisk æggeblommer og fløde sammen til cremet konsistens.
- Hæld cremen over pærerne og bag tærten yderligere 25-30 minutter, til cremen har sat sig.
- Lad tærten køle let af før servering og drys med flormelis.
Variationer
- Tilsæt hakkede nødder som valnødder eller mandler i fyldet for ekstra tekstur.
- Erstat vaniljesukker med frisk vanilje eller kardemomme for variation.
- Byt pærer ud med æbler eller blommer efter sæson.
Serveringsforslag
- Server tærten lun med en klat vaniljeskum eller creme fraiche.
- Pynt med frisk timian eller mynte for et grønt og aromatisk touch.
Information
Opskriften stammer fra en lille bager i Provence, hvor den blev serveret som en efterårshyldest til de lokale pærer. Familien bag opskriften har videreført traditionen i generationer og bruger den stadig til familiefester og særlige lejligheder. Kombinationen af den sprøde tærtebund, de saftige pærer og den krydrede vaniljekrem skaber en varm og nostalgisk stemning, der bringer minder frem om hyggelige stunder.
Oprindelse
Pæretærter har rod i europæisk konditorkunst, hvor frugt og vaniljesmag ofte kombineres i bagværk. I Frankrig har tærter med sæsonens frugt og cremede fyld været populære i århundreder som en elegant måde at nyde lokale råvarer på. Denne opskrift viderefører traditionen med en sprød bund og en blød vaniljecreme, der fremhæver pærens sødme og saftighed. Den har fundet vej til mange hjem, hvor den nydes som en lun og hyggelig afslutning på middagen.