Lun vaniljeristet æblekompot med knasende havrecrumble

Lun vaniljeristet æblekompot med knasende havrecrumble

Varm æblekompot med vanilje og en sprød havrecrumble til en hyggelig aften.

⏰ 40 min 🧑‍🍳 Nem 🍽 4 portioner 🔥 180 °C

Fremgangsmåde

  1. Skræl æblerne, fjern kernehuset og skær dem i tern.
  2. Del vaniljestangen på langs og skrab kornene ud.
  3. Kom æbler, sukker, vaniljesukker, vaniljekorn og citronsaft i en gryde.
  4. Varm op ved middel varme og lad det simre i 10-12 minutter, indtil æblerne er møre, men stadig holder formen.
  5. Forvarm ovnen til 180 °C (varmluft).
  6. Smelt smørret i en skål.
  7. Bland havregryn, brunt sukker, hakkede nødder og kanel i smørret, så det bliver godt kombineret til crumble.
  8. Fordel crumbleblandingen på en bageplade med bagepapir og bag i ovnen i ca. 10 minutter, til den er gylden og sprød. Rør gerne rundt undervejs.
  9. Anret den lune æblekompot i portionsglas eller små skåle og drys den knasende havrecrumble ovenpå.
  10. Server straks, gerne med en klat cremefraiche eller vaniljeis ved siden af.

Variationer

  • Erstat æbler med pærer eller blande begge dele for variation.
  • Tilsæt lidt hakket tørret frugt som tranebær eller rosiner til crumble-blandingen.
  • Server med en skefuld græsk yoghurt i stedet for cremefraiche for en friskere smag.

Serveringsforslag

  • Server lun med en kugle vaniljeis eller letpisket flødeskum.
  • Pynt med frisk timian eller mynte for et grønt og aromatisk touch.

Information

Opskriften stammer fra min barndom, hvor min bedstemor lavede lun æblekompot med vanilje og crumble til os på kolde efterårsdage. Den varme duft af vanilje og kanel fyldte køkkenet, og vi spiste den direkte fra gryden med en ske, mens vi sad tæt sammen. I dag laver jeg stadig denne dessert til familien, og den bringer altid minder om varme stunder og samvær.

Oprindelse

Æblekompot med crumble har rødder i traditionelle europæiske køkkener, hvor varme frugter ofte blev serveret med en sprød topping for at skabe kontrast i tekstur og smag. I Danmark har denne kombination været populær i årtier som en enkel, hjemmelavet dessert, ofte serveret i efteråret og vinteren, når æblerne er i sæson. Den varme, krydrede kompot sammen med en knasende crumble er en tidløs klassiker, der bringer hygge og komfort til bordet.

Relaterede opskrifter