Fremgangsmåde
- Riv skallen fint af 2 appelsiner og pres saften fra alle 4 appelsiner.
- Pisk æggeblommer og sukker sammen i en skål til en luftig og lys masse.
- Tilsæt appelsinsaft, revet appelsinskal og de stødt krydderier (kanel, ingefær, kardemomme) til æggeblandingen og rør godt.
- Hæld blandingen i en gryde og varm op ved lav varme under konstant omrøring, til cremen tykner og kan dække bagsiden af en ske (ca. 6-8 minutter). Pas på, den må ikke koge.
- Tag gryden af varmen og lad cremen køle af til stuetemperatur.
- Pisk fløden til blødt skum og vend den forsigtigt i den afkølede appelsincreme.
- Knus digestivekiksene groft og bland dem med kanel og smeltet smør.
- Fordel appelsincremen i portionsglas, drys et lag af kanelkiks på toppen og pynt med friske mynteblade.
- Sæt dessertglassene på køl i minimum 1 time inden servering, så cremen sætter sig og kiksene forbliver sprøde.
Variationer
- Erstat kanelkiks med sprøde ingefærkager for ekstra krydret smag.
- Tilsæt lidt friskrevet ingefær i cremen for mere friskhed og varme.
- Server med let ristede mandelflager ovenpå for ekstra knas.
Serveringsforslag
- Server kold direkte fra køleskabet med en frisk myntekvist på toppen.
- Passer godt til en let kaffe eller te efter middagen.
Information
Opskriften stammer fra en hyggelig vintereftermiddag, hvor familien ønskede en dessert med både varme krydderier og friskhed. Kombinationen af appelsin og kanelkiks opstod ved et tilfælde, og mynten blev tilføjet for at give et frisk pust. Siden da har denne dessert været et fast indslag ved familiens sammenkomster, særligt i de kolde måneder, hvor den bringer varme og glæde til bordet.
Oprindelse
Krydret appelsincreme er en variation af klassiske cremede desserter, hvor appelsinens syrlighed kombineres med krydderier kendt fra vinter og jul, som kanel og kardemomme. Kombinationen af sprøde kiks og frisk mynte stammer fra moderne desserttrends, hvor tekstur og friskhed spiller en vigtig rolle. I Danmark har krydderierne i denne dessert rødder i traditionelle bagværk, mens appelsinen tilføjer en let og frisk kontrast, som gør desserten velegnet hele året.