Fremgangsmåde
- Skræl, kernehus og skær æblerne i tern på ca. 2 cm.
- Kom æbler, sukker, kanel og citronjuice i en gryde og varm op ved middel varme under jævnlig omrøring, indtil æblerne er møre men stadig har lidt bid (ca. 8-10 min). Hold kompotten varm.
- Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud.
- Hæld mælk og fløde i en gryde sammen med vaniljekorn og vaniljestang. Bring det langsomt i kog ved middel varme. Tag gryden af varmen, fjern vaniljestangen og lad blandingen trække i 10 minutter.
- Pisk æggeblommer og sukker luftigt i en skål.
- Hæld den varme mælkeblanding lidt ad gangen i æggeblommerne under konstant piskning for at temperere æggene.
- Hæld blandingen tilbage i gryden og varm op ved lav varme under konstant omrøring med en træske eller spatel, indtil cremen tykner og kan dække bagsiden af skeen (ca. 75-80°C). Pas på det ikke koger, så undgås æggestivning.
- Si vaniljecremen gennem en finmasket sigte og hold den lun indtil servering.
- Anret den varme æblekompot i portionsskåle og hæld den bryggede vaniljecreme over.
- Server straks, gerne med lidt friskrevet muskatnød eller hakkede ristede nødder på toppen.
Variationer
- Tilsæt lidt friskrevet ingefær til æblekompotten for ekstra varme.
- Erstat kanel med stjerneanis eller kardemomme for en anderledes krydring.
- Server med sprøde småkager eller hjemmelavet granola ved siden af.
Serveringsforslag
- Server straks mens æblekompotten og vaniljecremen er lune.
- Pynt gerne med lidt frisk timian eller mynte for et grønt touch.
Information
Denne opskrift blev ofte lavet i min familie i efterår og vinter, hvor varme desserter var et kærkomment indslag. Min bedstemor lærte mig at brygge vaniljecreme langsomt for den perfekte konsistens, og vi nød altid den lune æblekompot med krydderier, som fyldte køkkenet med en dejlig duft. Det er en dessert, der bringer varme og hygge frem, selv på de koldeste dage.
Oprindelse
Opskriften bygger på traditionelle europæiske desserter, hvor æblekompot ofte serveres varm med en cremet vaniljesauce. Den bryggede vaniljecreme har rødder i fransk cuisine, hvor creme anglaise eller vaniljesauce brygges langsomt for en glat tekstur. Kombinationen er populær i mange lande som en hyggelig og hjemmelavet afslutning på et måltid, især i kolde måneder.