Tørret hyldeblomstgelé med bagt pærekrydderi og fløjlsblød vaniljekrem

Tørret hyldeblomstgelé med bagt pærekrydderi og fløjlsblød vaniljekrem

En delikat kombination af blomsteraroma, krydret bagt pære og silkeblød vaniljekrem.

⏰ 55 min 🧑‍🍳 Middel 🍽 4 portioner

Fremgangsmåde

  1. Læg gelatinebladene i koldt vand i 5 minutter.
  2. Varm hyldeblomstsaften op sammen med tørret hyldeblomst til lige under kogepunktet og lad trække 10 minutter.
  3. Sigt hyldeblomstsaften og varm den op igen. Klem vandet af gelatinen og opløs den i den varme saft.
  4. Hæld geléen i små serveringsglas og stil dem i køleskabet i mindst 3 timer til geléen er fast.
  5. Forvarm ovnen til 180 °C (varmluft).
  6. Skær pærerne i tern og vend dem med kanel, ingefær, muskatnød og brunt sukker.
  7. Bag pærerne i et ovnfast fad i 20 minutter, til de er møre og let karamelliserede. Lad dem køle af.
  8. Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud.
  9. Pisk æggeblommer og sukker lyst og luftigt.
  10. Varm mælk og fløde op sammen med vaniljekorn og stang, til det næsten koger. Fjern vaniljestangen.
  11. Hæld lidt af den varme mælkeblanding i æggemassen under konstant piskning for at temperere æggene.
  12. Hæld æggemassen tilbage i gryden og varm forsigtigt op under konstant omrøring, til cremen tykner nok til at dække bagsiden af en ske (ca. 80 °C).
  13. Sigt vaniljekremen og lad den køle af ved stuetemperatur, før den sættes på køl.
  14. Anret den faste hyldeblomstgelé med bagte pærekrydderier på toppen og en skefuld kold vaniljekrem ved siden af.

Variationer

  • Erstat pærer med bagte æbler krydret med kanel og nelliker.
  • Tilsæt lidt hakkede ristede nødder til krydderipærerne for ekstra tekstur.

Serveringsforslag

  • Server dessertkølet med et drys frisk timian eller mynte for et grønt touch.
  • Passer godt til en kop varm krydret te eller en let dessertvin.

Information

Opskriften stammer fra en familieopskrift, hvor man ville kombinere det bedste fra naturens sæsoner: hyldeblomstsaft fra foråret og de modne pærer fra efteråret. Kombinationen med den hjemmelavede vaniljekrem blev hurtigt en favorit ved familiens middagsfester, hvor den elegante gelé og krydrede pærer altid blev rost af gæsterne.

Oprindelse

Hyldeblomst anvendes traditionelt i flere nordiske lande til safter og geléer, ofte forbundet med forår og sommer. Kombinationen af bagte pærer med varme krydderier trækker på efterårets frugt og smagsnuancer. Vaniljekrem har rødder i klassisk europæisk konditori og bruges her til at tilføre en blød, rund kontrast til den lettere syrlige gelé og det krydrede frugtfyld.

Relaterede opskrifter