Pærekompot med vaniljekoldskål og knasende havreflager

Pærekompot med vaniljekoldskål og knasende havreflager

Lun pærekompot serveret med frisk vaniljekoldskål og sprøde havreflager.

⏰ 30 min 🧑‍🍳 Nem 🍽 4 portioner

Fremgangsmåde

  1. Skræl pærerne, fjern kernehuset og skær dem i tern på ca. 2 cm.
  2. Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud.
  3. Kom pærer, sukker, vaniljekorn, kanel og citronskal i en gryde.
  4. Varm forsigtigt op ved middel varme og lad det simre i 10-12 minutter, indtil pærerne er møre men stadig har lidt bid.
  5. Tag gryden af varmen og lad kompotten køle let af.
  6. Forvarm ovnen til 180 °C (varmluft).
  7. Smelt smørret og bland det med havregryn og honning i en skål.
  8. Fordel havreblandingen på en bageplade med bagepapir og bag i ovnen i 10-12 minutter, til flagerne er gyldne og sprøde.
  9. Lad havreflagerne køle helt af på en rist.
  10. Anret lun pærekompot i portionsglas, hæld koldskål over og top med knasende havreflager.
  11. Pynt med frisk mynte lige før servering.

Variationer

  • Prøv at tilsætte lidt frisk ingefær til kompotten for ekstra varme.
  • Erstat pærer med æbler eller blommer efter sæson.
  • Brug mandelflager i stedet for havreflager for en nøddeagtig smag.

Serveringsforslag

  • Server straks mens kompotten stadig er lun, og havreflagerne er sprøde.
  • Pynt med et par friske mynteblade for friskhed og farve.

Information

Opskriften stammer fra en sommerdag, hvor vi ønskede en let og frisk dessert med sæsonens pærer. Ideen om at kombinere en lun pærekompot med den velkendte, kølige vaniljekoldskål opstod for at skabe kontrast i både smag og temperatur. Havreflagerne blev tilføjet for at give et sprødt element, der gjorde desserten både spændende og mættende. Den har siden været en favorit til hyggelige familiefrokoster og som en sundere afslutning på måltidet.

Oprindelse

Pærekompot har rødder i traditionelle europæiske frugtdesserter, hvor kogte frugter ofte serveres lune som tilbehør eller selvstændig ret. Koldskål stammer fra Danmark, men minder om lignende syrnede mælkedrikke i Norden. Kombinationen af varm kompot og koldskål er en moderne fortolkning, der balancerer sødme, syrlighed og temperatur. Sprøde havreflager tilføjes for at give tekstur, inspireret af granola og knasende toppings fra internationale køkkener.

Relaterede opskrifter