Hyldeblomstgele med bagte pærer og vaniljecreme

Hyldeblomstgele med bagte pærer og vaniljecreme

Delikat og aromatisk dessert med hyldeblomstgele, saftige bagte pærer og silkeblød vaniljecreme.

⏰ 55 min 🧑‍🍳 Middel 🍽 4 portioner 🔥 180 °C

Fremgangsmåde

  1. Forvarm ovnen til 180°C varmluft.
  2. Skær pærerne i halve og fjern kernehuset. Læg dem i et ovnfast fad med snitfladen opad.
  3. Dryp pærerne med lidt citronsaft, drys med halvdelen af sukkeret og fordel smør i små klatter over pærerne.
  4. Bag pærerne i ovnen i ca. 25 minutter, til de er møre og let karamelliserede. Lad dem køle lidt af.
  5. Læg gelatinebladene i koldt vand i 5 minutter.
  6. Varm hyldeblomstsaften op i en gryde uden at koge.
  7. Kram gelatinebladene fri for vand og rør dem i den varme hyldeblomstsaft, til de er helt opløst. Lad geleen køle af til let tyknet, men stadig flydende.
  8. Vaniljecreme: Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud.
  9. Varm mælk og vaniljekorn samt stang op til lige under kogepunktet i en gryde.
  10. Pisk æggeblommer, sukker og maizena sammen i en skål, til det er lyst og luftigt.
  11. Hæld langsomt den varme mælk over æggeblandingen under konstant piskning.
  12. Hæld blandingen tilbage i gryden og varm op ved lav varme, mens du rører konstant, til cremen tykner.
  13. Tag vaniljestangen op og lad cremen køle af under låg.
  14. Pisk fløden til blødt skum og vend den forsigtigt i den afkølede vaniljecreme.
  15. Anret hyldeblomstgele i bunden af portionsglas eller skåle.
  16. Skær de bagte pærer i skiver og fordel dem ovenpå geleen.
  17. Top med vaniljecreme og pynt evt. med lidt frisk citronzest eller mynteblade.

Variationer

  • Tilsæt lidt frisk ingefær i bagningen af pærerne for ekstra varme noter.
  • Erstat pære med bagte æbler eller ferskner efter sæson.
  • Prøv at tilsætte lidt citronmelisse eller kamille i hyldeblomstgeleen for en kompleks smag.

Serveringsforslag

  • Server let afkølet eller ved stuetemperatur.
  • Pynt med spiselige blomster eller ristede hasselnødder for ekstra tekstur.

Information

Opskriften stammer fra en sommermiddag, hvor hyldeblomstsæsonen var på sit højeste. For at fremhæve den sarte blomstersmag blev den kombineret med bagte pærer, der tilføjer sødme og varme, og den bløde vaniljecreme, som skaber en luksuriøs kontrast. Denne dessert har siden været en favorit ved familie- og vennefester, hvor den altid vækker glæde og beundring.

Oprindelse

Hyldeblomstsaft har været en elsket ingrediens i det nordiske køkken i århundreder, ofte brugt til drikkevarer og søde retter. Kombinationen med bagte pærer og vaniljecreme afspejler en moderne tilgang, hvor klassiske teknikker møder lokale råvarer. Denne type dessert er blevet populær i gourmetkøkkener i Nordeuropa, hvor man gerne leger med teksturer og smagsnuancer fra naturens råvarer i sæson.

Relaterede opskrifter