Fremgangsmåde
- Forvarm ovnen til 200°C (varmluft 180°C).
- Rul tærtedejen ud og beklæd en tærteform på ca. 24 cm i diameter. Prik bunden med en gaffel.
- Bland æblebåde med sukker og kanel, og fordel dem jævnt i tærteformen.
- Fordel små klatter smør ovenpå æblerne.
- Bag tærten i ovnen i ca. 30 minutter, indtil æblerne er møre og dejen er gylden.
- Imens laves vaniljecremen: Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud.
- Varm mælk, fløde og vaniljekorn samt stang op til lige under kogepunktet.
- Pisk æggeblommer og sukker luftigt i en skål.
- Hæld langsomt den varme mælkeblanding over æggeblommerne under konstant piskning.
- Hæld blandingen tilbage i gryden og varm forsigtigt op ved lav varme under konstant omrøring, til cremen tykner (ca. 80°C).
- Sigt vaniljecremen og lad den køle let af.
- Server den varme æbletærte med vaniljecremen hældt over eller ved siden af.
Variationer
- Tilsæt hakkede nødder som valnødder eller mandler til æblefyldet for ekstra tekstur.
- Erstat kanel med kardemomme eller muskatnød for en anderledes krydring.
- Server med en kugle vaniljeis i stedet for vaniljecreme for en kold kontrast.
Serveringsforslag
- Server tærten lun med vaniljecreme hældt over og evt. et drys kanel på toppen.
- Pynt med frisk mynte eller et let drys flormelis for et flot finish.
Information
Denne opskrift på varm æbletærte med vaniljecreme har fulgt familien gennem mange efterår og vinteraftener, hvor den har været en fast afslutning på hyggelige middage. Kombinationen af den varme, krydrede tærte og den bløde, cremede vaniljecreme har altid været et hit, som bringer både nostalgi og glæde frem hos både børn og voksne.
Oprindelse
Æbletærter stammer fra flere europæiske lande, hvor de har været en fast del af hjemmekøkkenet i århundreder. Kombinationen med vaniljecreme har især sine rødder i fransk og engelsk madlavning, hvor cremer og saucer ofte ledsager bagte frugter for at tilføre fylde og sødme. I dag er denne dessert en populær klassiker, der bringer varme og hygge til bordet, især i køligere måneder.