Krydret æblekompot med ristede mandler og vaniljeskum

Krydret æblekompot med ristede mandler og vaniljeskum

Varm krydret æblekompot serveret med sprøde ristede mandler og blød vaniljeskum.

⏰ 30 min 🧑‍🍳 Nem 🍽 4 portioner

Fremgangsmåde

  1. Kom æbletern, sukker, kanel, ingefær, nellike og citronjuice i en gryde.
  2. Kog æbleblandingen ved middel varme i ca. 10-12 minutter, til æblerne er møre og kompotten tykner let.
  3. Rist mandlerne på en tør pande ved middel varme, til de er gyldne og dufter, tilsæt smør og vend rundt. Tag af varmen.
  4. Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Pisk fløden stiv sammen med vaniljekorn og flormelis til en luftig vaniljeskum.
  5. Anret den varme æblekompot i skåle eller glas, drys med ristede mandler og top med vaniljeskum.

Variationer

  • Udskift mandlerne med ristede hasselnødder eller valnødder.
  • Tilsæt en smule kardemomme til krydderierne for en anderledes aroma.

Serveringsforslag

  • Server evt. med en sprød småkage eller knasende granola ved siden af.
  • Et drys kanel på toppen giver ekstra varme og pynt.

Information

Denne opskrift blev oprindeligt delt i min familie som en måde at bruge overskydende æbler fra haven på en lækker og enkel måde. Kombinationen af krydderierne og den bløde vaniljeskum har altid været et hit ved vores hyggelige sammenkomster i kølige måneder. Ristede mandler tilføjer den perfekte sprødhed, som hele familien elsker, og opskriften går igen år efter år som en sikker vinder til både hverdag og gæster.

Oprindelse

Krydret æblekompot med nødder og flødeskum er en klassisk form for efterårsdessert, der findes i mange varianter over hele Europa. Kombinationen af æbler med varme krydderier som kanel og nellike stammer fra gamle konserveringsteknikker og smagspræferencer i køligere klimaer, hvor man ønskede at forlænge sæsonens frugter. At tilføje ristede nødder og flødeskum giver både tekstur og blødhed, som balancerer den syrlige og søde smag i kompotten. I Danmark og mange andre lande bruges denne type dessert ofte som en hyggelig afslutning på måltider i efteråret og vinteren.

Relaterede opskrifter