Kold hyldeblomstcreme med bagte rabarber

Kold hyldeblomstcreme med bagte rabarber

Frisk og delikat kold creme med hyldeblomst, serveret med søde bagte rabarber.

⏰ 45 min 🧑‍🍳 Nem 🍽 4 portioner 🔥 180 °C

Fremgangsmåde

  1. Forvarm ovnen til 180°C (varmluft 160°C).
  2. Skær rabarber i ca. 3 cm lange stykker og læg dem i et ovnfast fad.
  3. Drys sukker over rabarberne og skær vaniljestangen op, skrab kornene ud og drys dem over.
  4. Bag rabarberne i ovnen i ca. 15–20 minutter, til de er møre, men stadig har lidt bid. Lad dem køle af.
  5. Pisk æggeblommer og sukker luftigt i en skål over vandbad, til massen er tyk og cremet (ca. 5 minutter).
  6. Tag skålen af varmen og pisk hyldeblomstsaften i æggemassen.
  7. Pisk fløden til blødt skum og vend den forsigtigt i ægge- og hyldeblomstmassen.
  8. Smag til med et par dråber citronsaft for friskhed.
  9. Fordel cremen i portionsglas og stil dem i køleskabet i mindst 2 timer, gerne længere.
  10. Server den kolde hyldeblomstcreme med de bagte rabarber på toppen og evt. frisk mynte som pynt.

Variationer

  • Erstat hyldeblomstsaft med citronsaft og lidt frisk mynte for en anden frisk smag.
  • Tilsæt lidt revet ingefær til de bagte rabarber for ekstra krydderi.

Serveringsforslag

  • Server cremen iskold med rabarberne på toppen i fine glas.
  • Pynt med friske hyldeblomster eller mynteblade for et smukt udtryk.

Information

I mange nordiske familier har hyldeblomstsaft været en fast del af sommeren, ofte hjemmelavet og serveret til gæster. Denne opskrift opstod ved et familiemøde, hvor ønsket var en let og elegant dessert, der kunne laves i forvejen og glæde både børn og voksne. Kombinationen af den bløde, kolde hyldeblomstcreme og de søde bagte rabarber blev hurtigt en favorit, som nu ofte serveres ved sommerfrokoster og hyggelige sammenkomster.

Oprindelse

Hyldeblomstsaft har i århundreder været brugt i det nordiske køkken som en forfriskende ingrediens i drikke og desserter. Kombinationen med rabarber, der også er en traditionel forårsbærende ingrediens, udviklede sig naturligt i hjemlige køkkener, hvor man ønskede en let og kølende afslutning på måltidet. Bagning af rabarber blødgør den skarpe syre og giver sødme, som går godt sammen med den blide hyldeblomstcreme. Over tid er denne dessert blevet populær for sin enkle fremstilling og delikate smagsprofil.

Relaterede opskrifter