Fremgangsmåde
- Forvarm ovnen til 180°C (varmluft 160°C). Smør et ovnfast fad let med smør.
- Skær rabarber i ca. 3 cm stykker og læg dem i fadet. Drys med brunt sukker og vend let.
- Bag rabarberne i ovnen i 20 minutter, indtil de er møre men stadig holder formen. Lad dem køle af.
- Pisk æggeblommer og sukker sammen i en skål, indtil blandingen er lys og cremet.
- Varm mælk og halvdelen af fløden i en gryde til lige under kogepunktet.
- Hæld lidt af den varme mælkeblanding i æggeblommerne under konstant omrøring for at temperere dem.
- Hæld æggeblandingen tilbage i gryden og varm forsigtigt op ved lav varme under konstant omrøring, indtil cremen tykner og kan dække bagsiden af en ske (ca. 80°C).
- Tag gryden af varmen og rør vaniljeekstrakt og honning i.
- Si cremen og lad den køle lidt af. Pisk resten af fløden til blødt skum og vend den forsigtigt i cremen.
- Hæld isblandingen i en ismaskine og kør efter maskinens anvisning, eller frys i en lufttæt beholder og rør i isen hver 30. minut til den er fast.
- Server flødeisen med de bagte rabarber på toppen eller ved siden af.
Variationer
- Erstat honningen med ahornsirup for en mere karamelliseret smag.
- Tilsæt lidt friskrevet citronskal i iscremen for ekstra friskhed.
- Brug andre bær som bagte jordbær eller blåbær i stedet for rabarber.
Serveringsforslag
- Server isen i små skåle med en skefuld bagte rabarber og evt. et drys hakkede nødder.
- Pynt med et par friske mynteblade for farve og friskhed.
Information
Opskriften stammer fra en sommeraften, hvor der pludselig var masser af rabarber i haven og en god portion nyslynget honning fra en lokal biavler. Isen blev lavet for at bruge råvarerne på en enkel måde, og kombinationen blev hurtigt en favorit blandt familie og venner. Den bløde, søde honningis sammen med de syrlige, lune rabarber skabte en perfekt balance, som ofte bliver nævnt som en sommerklassiker i familien.
Oprindelse
Flødeis har en lang tradition i mange lande verden over, hvor den ofte kombineres med sæsonens friske råvarer. Honning har historisk set været anvendt som sødemiddel i is og desserter, især i middelhavsområdet, hvor den fine sødme balancerer syrlige frugter som rabarber. Kombinationen af bagte rabarber og flødeis er en moderne fortolkning, som fremhæver kontrasten mellem varm syrlighed og kold cremethed. Denne type dessert er populær i internationale køkkener, hvor man søger at kombinere enkelhed med raffinerede smagsoplevelser.