Bagt rabarber med vaniljekrydret mandelcreme

Bagt rabarber med vaniljekrydret mandelcreme

Lun bagt rabarber med silkeblød mandelcreme smagt til med vanilje og kanel.

⏰ 40 min 🧑‍🍳 Middel 🍽 4 portioner 🔥 180 °C

Fremgangsmåde

  1. Forvarm ovnen til 180°C varmluft.
  2. Skyl og skær rabarber i ca. 3 cm stykker. Vend dem med sukker og kanel i en skål.
  3. Fordel rabarberstykkerne i et ovnfast fad og bag dem i ovnen i ca. 15 minutter, til de er møre men stadig har struktur.
  4. Imens varmes mælken op i en gryde til lige under kogepunktet.
  5. Pisk æggeblommer, sukker og vanilje luftigt i en skål.
  6. Hæld den varme mælk langsomt i æggeblandingen under konstant piskning.
  7. Hæld blandingen tilbage i gryden og varm forsigtigt op under omrøring, indtil cremen tykner nok til at kunne dække bagsiden af en ske (ca. 5 minutter). Pas på den ikke koger.
  8. Tag gryden af varmen og rør de finthakkede mandler i sammen med smørret, til det er smeltet og cremen er glat.
  9. Fordel mandelcremen i små portionsglas eller skåle.
  10. Fordel de bagte rabarber ovenpå cremen og drys evt. lidt flormelis over ved servering.

Variationer

  • Tilsæt revet citronskal til rabarberne for friskhed.
  • Server med en kugle vaniljeis eller letpisket flødeskum ved siden af.
  • Udskift mandler med valnødder eller hasselnødder efter smag.

Serveringsforslag

  • Server lun med et drys flormelis og evt. frisk mynte.
  • Kan også nydes kold som en frisk afslutning på middagen.

Information

Opskriften blev udviklet i en lille familie, hvor rabarber fra havebedet ofte blev brugt til søde retter. For at gøre noget særligt ud af de syrlige stængler, eksperimenterede familien med en mandelcreme smagt til med vanilje og varme krydderier. Kombinationen blev hurtigt en favorit til efterårsmåltider, hvor desserten både kunne serveres lun og trøste efter en lang dag. Den er siden blevet en fast tradition ved familiens sammenkomster.

Oprindelse

Bagt frugt med creme har dybe rødder i det franske køkken, hvor klassiske desserter som crème brûlée og clafoutis lægger vægt på enkelhed og rene smage. Denne dessert tager udgangspunkt i denne tradition og kombinerer den syrlige, friske rabarber med en vaniljekrydret mandelcreme, som giver en rig og aromatisk kontrast. Rabarberens popularitet i nordiske lande har ført til mange kreative variationer, og ved at bage den sammen med cremen opstår en harmonisk balance mellem syrligt og sødt, sprødt og blødt.

Relaterede opskrifter