Fremgangsmåde
- Skræl æblerne, fjern kernehus og skær dem i små tern.
- Smelt smør i en gryde, tilsæt æbletern, sukker og kanel, og lad det simre i ca. 10 minutter under låg, til æblerne er møre men stadig har lidt bid.
- Tag vaniljestangen, flæk den og skrab kornene ud.
- Bring mælk, vaniljekorn og den flækkede stang næsten i kog, tag vaniljestangen op.
- Pisk æggeblommer, sukker og majsstivelse sammen i en skål til en lys og luftig masse.
- Hæld langsomt den varme mælk i æggeblandingen under konstant piskning.
- Hæld blandingen tilbage i gryden og varm op ved lav varme under konstant omrøring, indtil buddingen tykner (ca. 5 minutter). Pas på det ikke koger.
- Tag buddingen af varmen og lad den køle lidt af.
- Rist mandlerne på en tør pande med smør og kanel under omrøring, til de er gyldne og dufter – ca. 4-5 minutter. Lad dem køle af på bagepapir.
- Anret lun æblekompot i skåle eller glas, top med vaniljebudding og drys med de kanelristede mandler.
Variationer
- Erstat mandler med hasselnødder eller valnødder for en anden nøddeprofil.
- Tilsæt en smule citronskal i æblekompotten for friskhed.
- Server med en kugle vaniljeis i stedet for budding for en kold version.
Serveringsforslag
- Server lun med det samme for bedst smagsoplevelse.
- Pynt med frisk timian eller mynte for et grønt touch.
Information
Denne opskrift blev til i en hyggelig familie sammenkomst, hvor ønsket var en varm og trøstende dessert, der kunne laves med sæsonens æbler. Kombinationen af den silkebløde vaniljebudding med den syrlige æblekompot og de sprøde kanelristede mandler blev hurtigt en favorit, der nu ofte serveres til efterår og vinter – en dessert der både vækker barndomsminder og nye smagsoplevelser.
Oprindelse
Æblekompot og vaniljebudding er traditionelle elementer i mange europæiske lande, hvor æbler er en almindelig frugt i køkkenet og budding en populær måde at tilberede vaniljecreme på. Kombinationen af frugtkompot med en blød, vaniljesmagende budding stammer fra gamle hjemmelavede retter, hvor sæsonens frugt blev brugt til at skabe varme og tilfredsstillende søde måltider. Kanelristede mandler tilføjer en moderne og sprød kontrast, som har vundet indpas i nyere dessertkreationer.